Friday, 3 June 2011

ZoOM in: Pulau Bidong Trip 2011

Assalam.. Cuti ni Mie berkesempatan bersama keluarga ke Pulau Bidong di Terengganu. Pulau ni terletak tidak jauh dari daratan. Hanya memakan masa lebih kurang 30 minit untuk sampai dari jeti ke Pulau Redang di Merang. Namun pulau ini bukanlah sebuah pulau peranginan. Hanya sebagai tempat persinggahan nelayan-nelayan untuk berlindung daripada ribut di laut.

Pulau ini juga menyimpan sejarah di mana telah diduduki oleh pelarian Vietnam pada tahun 70-an dahulu. Hari ini, kesan pendudukan tu masih ada dan kadang-kala dilawati oleh bekas pelarian yang pernah tinggal di situ. Pelbagai kisah berkaitan pendudukan pelarian Vietnam masih meniti di bibir-bibir bagi mereka yang biasa dengan tempat ini seperti kisah terserempak dengan hantu mangsa pelarian yang mati di laut dan sebagainya. Namun kisah-kisah itu tidak diketahui sama ada benar atau sekadar rekaan.

Alhamdulillah, sepanjang dua hari berada di sana, ok je semua. Ni sedikit kenangan yang dapat Mie rakam.. Jom, layan... (^_^)Oklah..sini saje.. (^_^)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...